10 tips voor een citytrip naar Marrakesh

10 tips voor een citytrip naar Marrakesh

Marrakesh

De stad van de meest prachtige deuren, fantastische kleuren en (soms ) heerlijke geuren.
Een stad waar ook heel veel valt te gebeuren.
De ideale setting voor een feeërieke fotoshoot.
De perfect getaway als je de zon opzoekt.
Een oude stad die nieuw combineert
en ongelooflijk veel leuke hotspots heeft.
En zo kan ik blijven over Marrakesh dichten..
maar ik laat graag mijn foto’s de stad belichten..
einde van het gedicht!

Deze proza bedacht ik op het terras van mijn riad wat perfect aangeeft wat de stad met je doet. Het dompelt je onder in een sprookje.. Ik heb dan ook alleen maar superlatieven voor deze stad. Ongeacht de cultuurschok – want hello hele andere wereld – en de drukte – rechts lopen is aanbevolen of ze maaien je van de weg – heeft de stad iets magisch. Op elke hoek van de straat wordt je verrast.. al is het een uitdaging om te weten in welke straat je zit. Want zelfs gewapend met een stratenplan ben je verloren. Maar laat dat net de charme zijn van de souks. Verdwaal, geef jezelf de kans om te verdwalen en ontarm het verdwalen. Want eerlijk, zelfs voor de lokale  bevolking is het vaak zoeken.

Trek je naar de stad van 1001 nachten? Dan zijn dit alvast mijn 10 waardevolle tips:

  1. Verloren? Vraag hulp. De Marokkaanse bevolking is echt zo vriendelijk en behulpzaam. Vaak krijg je niet eens zelf de kans om het te vragen en staan ze jou al uit te leggen hoe je precies moet lopen. Pas wel op: als ze meelopen, durven ze een cent vragen voor hun ‘dienst’. Aan jou de vrije keuze om hierin mee te gaan. Verblijf je in een Riad? Dan bieden ze vaak zelf aan vanuit de Riad om mee te gaan tot aan een centraal punt. Dat scheelt een hoop stress en zweet.
  2. Check je bankkaart voor je vertrekt. Je dient een service te activeren anders wordt de kaart niet aanvaard en kan je noch betalen noch afhalen. Gelukkig reizen twee dames nooit af zonder VISA.
  3. Als je uit het vliegtuig stapt, haast je naar de douanecheck want de wachtrij kan daar immens oplopen. Voor je het weet sta je uren vast. Ga zeker niet in op de vraag om de fast lane te gebruiken want ze durven echt 50€ pp te rekenen. Geduld is hier een mooie deugd.
  4. Don’t forget your paspoort! Klinkt dom maar geloof mij, ik was het zelf uit het oog verloren. Dus als je reist naar Marrakesh, vergeet je internationale reispas niet.
  5. Neem een taxi. Ik zou nooit zelf een wagen huren want rijden in Marrakesh is een gewaagd avontuur. De wagens plakken in het verkeer letterlijk tegen elkaar, toeteren continu en gaan geen obstakel uit de weg. Dus gewoon ogen toe en meerijden. Vaak spreek je vooraf met de chauffeur een vaste prijs af. Beter zou zijn om te rijden met de meter maar dat doen er niet velen. Dat is een kwestie van geluk.
  6. Bereid je voor een op immens geurenpallet. Van heerlijke munt tot soms indringende geuren van afval en ezelpoep. Go with the flow.
  7. Bezoek het Djemaa el Fna plein bij avond. Overdag valt er weinig te beleven buiten genieten van een heerlijk vers sapje voor amper 5 Marokkaanse Dirham. Dat is wel degelijk 50 cent. Heeeerlijk. Hou je handen ook in je zakken daar s avonds want de dames durven je hand te nemen en deze meteen te versieren met een henna tattoo. Indien je dit wil vermijden, handen binnenhouden.
  8. Wees op je gemak. Wij hebben ons – als twee vrouwen – nooit ongemakkelijk of onveilig gevoeld. De bevolking is super vriendelijk, behulpzaam en vooral erg lief. In de souks spreken ze jou continu aan maar dat is net de way of living daar. Dus zie het als de charme van een wereldstad.
  9. Boek een riad. Marrakesh heeft heel wat prachtige riads. Een streling voor het oog en een deugd om te verblijven..  De grote hotels liggen meestal buiten de Medina en hebben minder charme omdat een riad net zo klein is en midden in de stad ligt. Een hotel zou ik pas boeken indien je langer verblijft dan 4 dagen..
  10. Zorg voor afwisseling. Wij verbleven vier dagen en hebben genoten van de souks,  de vele hotspots en de leuke bezienswaardigheden maar konden ook genieten van de rust die je vindt in een country club waar je heerlijk kan vertoeven aan het zwembad. Even unpluggen in alle rust.

EXTRA : Reserveer tijdig je restaurant want Marrakesh is een drukke stad en de hotspots zijn felbegeerd. Dus reserveren is een noodzaak.

Maar wat zijn nu de absolute hotspots? Deze serveer ik jou graag in een volgende blogpost. To be continued.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *