Wat een jaar vol uitdagingen met een mens doet.

12 maanden. 12 uitdagingen. 365 dagen denkwerk, inplannen en challengen. Hoewel het mij –tot nu toe – geestelijke al enorm heeft verruimt, slorpt het veel van mijn tijd in. Zeker in combinatie met mijn gezin, werk & sociaal leven. Met 2018 in het vooruitzicht wordt het tijd om de balans op te maken van mijn challenge jaar. De voorbije maanden even in kaart brengen en mezelf afvragen van hoe het nu verder moet. Gek genoeg is ook het de meest gestelde vraag die ik gekregen heb in 2017: Ga je hier meer door?

Waarschijnlijk niet. Niet in de huidige vorm. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik ook in 2018 niets buitengewoonanders zou doen. En bij het neerpennen van dit verhaal laat ik mij al snel weer leiden door mijn enthousiasme. Want ik geraak maar niet geleerd in het motto: bezint voor ge begint. Want pas een kwartier later – als de schade al berokken is – dringt de ernst van de situatie pas echt tot me door. “Heb ik nu net van de daken geschreeuwd dat ik elke maand een uitdaging aanga? Hoe ga ik dat doen met mijn druk leven?” Maar dan kon ik al niet meer terug. En eerlijk gezegd, dat werkt het beste voor me. Want zo word ik –door mijn perfectionisme – opgedragen om door te zetten. En kijk, we zijn 9 challenges verder & een pak bewuster!

Want ik geloof er heilig in dat wie stil blijft zitten, niet zal groeien. Door een grote uitdaging aan te gaan en te overwinnen, groei je namelijk als persoon. Ik wist zo al elke maand een bijzondere reis  in mijn hoofd en in mijn leven te maken. Nieuwe werelden uitpluizen, onbekende talenten ontdekken en vooral tonnen creativiteit en energieboosts krijgen – weliswaar na het vat was afgelopen van de challenges. Maar hoe dan ook, een challenge aangaan is leuk en spannend, maar vooral ook eng en onveilig. Je moet echt uit je comfort zone stappen. En net om die reden besluiten mensen om te blijven hangen bij wat ze kennen. Jammer.

Want zodra je een uitdaging aangaat, begin je te groeien. Als je daarbij je doel bereikt, stijgt je eigenwaarde. Maar ook als het niet lukt om een challenge tot een goede einde te brengen – ben nog altijd op zoek naar mijn dubbelgangster – dan leer je ook erg veel van jezelf. Want uit fouten kan je leren en dus groei je ook weer een beetje. Overtuigd om ook zelf aan de slag te gaan? Dan geef ik je graag mijn persoonlijke tips mee:

  1. Geef jezelf een deadline. Stel het niet te lang uit want des te meer tijd je hebt, des te meer je dit voor je gaat uitschuiven. Maak er dus een krappe deadline van. Wat dacht je van een maand? J Of zorg voor een gezonde dosis sociale druk. Door het te posten op mijn blog betrok ik anderen in mijn proces. Dat maakte het moeilijker voor mij om af te haken want ik was hen dan verantwoording verschuldigd. Noem het een gezonde manier van motivatie.
  2. Stel een plan op! Hoe ga je het aanpakken? Wat moet je allemaal doen? Welke mensen moet je erbij betrekken? Geraak niet ontmoedigd als een opdracht in de eerste opslag onmogelijk lijkt. Vertrouw er gewoon op dat er oplossingen bestaan en je ze enkel moet zoeken. Of durf te vragen. Gebruik social media en wordt verrast vanuit een onverwachte hoek.
  3. Uit je gevoel en pen je gedachten neer. Het is super belangrijk dat je ervaart wat een uitdaging met je doet. Laat je ook niet zot maken door het veilige stemmetje in je hoofd. Doe gewoon je best en durf jezelf in het diepe te gooien Oh zo eng maar oh zo leuk!
  4. En vooral…. groei! Je zal niet alleen je comfort zone vergroten maar je zal jezelf ook beter leren kennen. Zelfs beseffen dat je tot meer in staat bent dat je denkt. Wie had ooit gedacht dat ik gebarentaal zou kunnen? Wel, damn proud of it!

Nood aan leuke ideetjes? Doorzoek mijn blog en laat je inspireren. Gebruik mijn challenges om je creativiteit op gang te brengen, en zo je eigen eerste stappen te zetten buiten je comfort zone! Ik wens je alvast buitengewoon veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *