8 x wat te doen op Texel

8 uittips op Texel

Het Ibiza van het Noorden. Zo wordt Texel – uitgesproken als Tessel – ook nog wel omschreven. En terecht.. Want met de zee aan alle kanten, de uitgestrekte stranden, het briesje door je haar en de mooie natuur, waan je je vanzelf op Ibiza. Twee vliegen in één klap.

Maar het is een feit dat Texel één van de gezelligste waddeneiland is. Een eiland waar ontzettend veel te doen is. Van uren wandelen op het stranden, door het beklimmen van de vuurtoren, het fietsen door de duinen en het bezoeken van het Juttersmusuem. Genoeg te doen dus. Maar wat zijn nu onze aanraders? Veel plezier met de travelvlog of lees hierbij onze eigen top 8:

  1. Huur een fiets

De beste manier om alle heerlijke plekjes op het eiland te bezoeken en ondertussen heerlijk van de natuur te kunnen genieten is natuurlijk op de fiets. Ben je nou niet in staat je eigen fiets mee te nemen, raden wij zeker aan om een fiets te huren op Texel. Wij kozen voor een bakfiets en een kind-ouder tandem. Het gieren en lachen krijg je er gratis bij.

  1. Beklim de vuurtoren

Vanop de vuurtoren op Texel kan je genieten van het mooiste uitzicht. De vuurtoren valt direct op door haar rode kleur.  Binnenin zal je ontdekken dat er ooit om een oude toren een nieuwe is gebouwd, hierdoor kun je op sommige etages tussen de muren van de twee torens inlopen. Voor amper €4,- per persoon geniet je dus van de geschiedenis en een prachtig uitzicht over de omgeving en het strand.

  1. Bezoek het Juttersmuseum

Wat een folklore. Het Juttersmuseum is echt een streling voor oog. Bekroond als het leukste familiemuseum en wij begrijpen waarom. In de verschillende sfeervoll ruimtes worden, naast de exposities, een diversiteit aan strandvondsten getoond. Van flessen tot schoenen. Van liefdesboodschappen tot elektronica. Het is echt zoveel meer dan een museum. Het is één grote schat. Je kan er ook een speurtocht doen. Je komt ook leuke spelletjes tegen zoals ringwerpen, hengelspel, slingerplank, trekbiljart, zeememorie of maak je eigen knoop aan het knopenbord! Op het buitenterrein is er een grote speeltuin met klimtoren, schommels, slingerschommel en een stawip voor de hele familie. Ook kan je van het schip roetsjen met de kabelbaan van dertig meter lang, klim op een landingsvaartuig van de marine of kruip in een echte reddingcapsule! Je bent hier uren zoet. Een must see als je op Texel bent.

  1. Ga zeehonden spotten

Vanuit Cocksdorp vertrekt de boot de Vriendschap naar de zandbanken waar grote groepen zeehonden genieten van de rust en vooral de zon.  Vanuit de boot kan je ze – aan de hand van een verrekijker – dichtbij bewonderen en met een beetje gelukkig zwemmen ze om je heen. Bereid je al maar voor op enige oooh’s en aaah’s.

  1. Knuffel jezelf lam op de Schapenboerderij

Op de schapenboerderij op Texel kan je de hele dag vertoeven tussen de schattige lammetjes. Je kan ze bewonderen, aaien, knuffelen en mee op de foto. Maar er is meer.. Je kan er ook genieten van een drankje, lekker vers Texels gebak, heerlijk shoppen of uitgebreid spelen op de speeltuin.

  1. Trek met de garnalenboot op zee

Eén van de populairste uitstappen op Texel is de garnalenboot. Een trip voor alle leeftijden, maar vooral voor gezinnen met kinderen. Samen met 2 schippers vaar je uit en leer je alles over de Waddenzee. Maar het is vooral ook een interactieve boottocht. Want tijdens de rit vangen we vis, worden er verse garnalen gekookt en gegeten en krijgen de kids de kans om alle andere vissen terug in de zee te gooien. Je begrijpt nu al dat de vaartocht veel te kort was.

  1. Ontdek het sommeltjespad

Volgens de legende wonen er op Texel Sommeltjes, een soort van aardmannetjes. Er wordt zelfs gezegd dat ze bij maanlicht dansen en wanneer de zon opkomt ze in steen veranderen. Langs een route van anderhalve kilometer, temidden van het groene bos, ga je op zoek naar de Sommeltjes – stenen figuren –, naar dieren die op Texel leven en zoveel meer. Echt een leuke afwisseling met wat Texel allemaal nog te bieden heeft.

  1. Alles onder 1 dak bij Ecomare

Dierenliefhebbers, opgelet. In Texel kan je zeehonden spotten, lammetjes knuffelen, garnalen vissen, vogels spotten.. en Ecomare bezoeken.  Ecomare is echt alles in één: een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Duinen van Texel.

Vier dagen is veel te kort. Texel, tot binnenkort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *