EHBO: Diep in de zee met zeemeermin Lelie

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met een oude bekende… want in 2017 liet zeemeermin Lelie mij proeven van het zeemeerminbestaan. Die challenge kan je trouwens hier nog eens bekijken.

zeemeermin lieke buitengewoonanders interview ehbo

Als kind keek Lieke (mermaid Lelie) al veel te vaak naar Disney’s ‘De Kleine Zeemeermin’ en wilde ze zelf een echte zeemeermin zijn. Ze besloot zelf een staart te maken en voilà, mermaid Lelie was geboren!

Hoe is het idee ontstaan om professioneel zeemeermin te worden?
“Als kind wilde ik altijd al zeemeermin worden. Vele jaren later kwam ik erachter dat mensen professioneel zeemeermin waren. Met de meest prachtige staarten, die helaas zeer kostelijk zijn. Aangezien ik best handig ben besloot ik om zelf een staart te maken. Zo is het allemaal begonnen.”

Kun je kort uitleggen hoe je professioneel zeemeermin bent geworden?
“Het is eigenlijk klein begonnen. Ik had mijn staart en pak, en in eerste instantie was het gewoon voor de fun. Toen kreeg ik langzamerhand een aantal vragen om er meer mee te doen. Aangezien me dat wel leuk leek, ben ik op de vragen ingegaan. Nu, een aantal jaren verder, ben ik een van de oprichters van het coolste zeemeerminnen-collectief van heel Europa – en waarschijnlijk zelfs van de wereld: ‘Mermates’. Wij treden minstens een keer per maand samen op, geven zwemlessen voor zeemeerminnen en organiseren de tofste zeemeermin-conventies van Europa.”

zeemeermin lieke buitengewoonanders interview ehbo

zeemeermin lieke buitengewoonanders interview ehbo

Wat vind je het leukste aan een zeemeermin zijn?
“De magie: het blijft toch een droombeeld, een zeemeermin. Kinderen krijgen fonkeltjes in hun ogen als ze je zien. En eigenlijk zijn alle volwassenen ook steeds mee. Wanneer ik erover vertel als ik nieuwe mensen ontmoet, kijken ze mij meestal vreemd aan. Alhoewel ik moet zeggen dat dit het laatste jaar omgeslagen is in “Just, ik heb daar ergens iets over gelezen/gezien.” En wanneer ik ze een foto of filmpje laat zien zijn ze helemaal mee. De wereld is met momenten al zwaar genoeg, ik voeg er graag wat luchtigheid aan toe.”

Wat is een misopvatting die mensen hebben over je?
“Mensen denken dat het gemakkelijk is om zeemeermin te zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het er gemakkelijk uitziet. En liefst ook nog mooi en elegant. Een potvis op het droge is natuurlijk net iets minder sierlijk. Wanneer mensen het dan zelf proberen merken ze dat het toch niet zo simpel is. Je moet met veel rekening houden. Allereerst de juiste techniek, en die techniek is een serieuze workout! Dan moet je je adem ook nog in kunnen houden, liefst zonder dat je eruit ziet als een puffer fish. Altijd blijven lachen en ondertussen elegant bewegen. Vergeet ook zeker niet om je ogen open te houden, terwijl je probeert om alle obstakels te vermijden. Kortom, het ziet er gemakkelijker uit dan het is.”

zeemeermin lieke buitengewoonanders interview ehbo

Wat zou je mensen aanraden die ook zeemeermin willen worden?
“Veel oefenen en niet te snel opgeven. Er zijn mensen die je in een staart steekt en die er direct mee weg zwemmen. Anderen hebben meer oefening nodig. Nu er op verschillende plaatsen zeemeermin-zwemlessen georganiseerd worden zou ik daar gebruik van maken. Het kost wel iets, maar ik heb het allemaal op mijn eentje uit moeten zoeken. Met de juiste hulp ben je sneller vertrokken en vermijd je blessures.”

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als zeemeermin?
“Jani Kazaltzis met zijn mond vol tanden doen staan en hem in een van mijn staarten steken.” ( lacht )

Wat zou je doen als je geen zeemeermin zou zijn?
“Met mijn 2 benen apart zwemmen. Ik wilde van kinds af al een Disney prinses worden. Daar ben ik nu wellicht te oud voor, dus misschien kan ik gaan solliciteren voor Ursula?” ( lacht )

zeemeermin lieke buitengewoonanders interview ehbo

Zeemeermin Lelie maakte snel nog even tijd voor een buitengewoon dilemma:

Kies je liever voor een complete verrassing of voor het cadeau dat je al zo lang wou?
“Moeilijk… Als het iemand is die mij goed kent ga ik voor de verassing, anders liever iets wat ik al lang wil. Ik vind het jammer om geschenken te krijgen waar ik van denk ‘en wat moet ik daarmee’.”

EXTRA EXTRA: Op Famme.be verklapt Lelie waar ze het allerliefst nog eens zou willen zwemmen. Volgende week is het de beurt aan Katrin Derboven. Een dame die “Durf te vragen”.

One commentAdd yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *