EHBO “Bonjour Burlesque”

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Lien Dereere alias Lady Derrière van Bonjour Burlesque.

ehbo buitengewoonanders famme lien burlesque

fotografie: Vicky Bogaert

Ballet, hiphop, jazz, theater, … Dat is allemaal wat te gewoontjes voor Lady Derrière. Zij zocht meer uitdaging en vond dat in burlesque, een wervelende show waar iedereen zichzelf kan zijn. Denk jij daarbij meteen aan Betty Boop en Dita Von Teese? Wij ook. Daarom gingen we bij haar op bezoek om enkele vragen te stellen.

Wat moeten wij ons bij burlesque dansen voorstellen? Mogen we ons daar vandaag de dag nog steeds Betty Boop of Dita Von Teese bij voorstellen?
“Burlesque kun je het best omschrijven als sexy retro entertainment. Het is een sprankelende cocktail van show, dans, comedy, theater en elegante striptease. Dat alles overgoten met sausje van glamoureuze en uitbundige kostuums vol glitters en veren. Krijg je er al zin in? (lacht) Na zeven jaar lesgeven en shows organiseren met Bonjour Burlesque ben ik nog steeds zot van dit genre. Met Betty Boop en Dita Von Teese zit je trouwens helemaal goed qua sfeer: dames die zelfzeker zijn, net genoeg stout en net genoeg lady.

Hoe ben je op het idee gekomen om ermee te beginnen?
“Retro heeft me altijd geïnteresseerd. Ik heb vroeger amateur theater gespeeld en geregisseerd, maar ik was eigenlijk op zoek naar iets bijzonders. Na even zoeken heb ik burlesque ontdekt. Ik volgde een aantal lessen in het buitenland (in Lille en Amsterdam voornamelijk) en ik merkte dat burlesque heel bevrijdend was voor mij. Je zag er vrouwen en mannen in alle vormen, kleuren en gewichten. Ze werden op podium aanvaard en toegejuicht. Die eigenschap van de burlesque-familie vind ik prachtig en wilde ik ook in België verspreiden. Daarom heb ik mijn bedrijfje Bonjour Burlesque opgericht.”

Wat vind je zelf het leukste aspect aan burlesque?
“Dat je er alle kanten mee op kan, als het maar authenticiteit uitstraalt. Dat kan met een extravagant maar ook met een eenvoudig kostuum of thema. Bij de acts die ik goed vind gaat het vaak om een ondeugende knipoog, een soort je m’en foutisme, zelfrelativering die heel tof en bevrijdend is om naar te kijken. Vrouwen, en ook mannen, geven vaak aan dat ze met goed gevoel naar huis gaan, omdat het vooral om de attitude draait en niet om het hebben van de “juiste maat” of het “juiste gewicht”. Je kan dus gewoon zijn wie je bent, of eerder, die versie van jezelf maar dan overgoten met een glittersausje. (lacht)

Zijn er burlesque-dansers waarnaar je opkijkt? Of die je zelfs als inspiratie ziet?
“Natuurlijk, ik ontdek op elk festival nog nieuw talent. Zowat alle grote steden hebben een eigen burlesque festival. Die van Londen, Berlijn en Amsterdam probeer ik regelmatig te bezoeken. Ik zou heel graag eens naar Stockholm Burlesque Festival gaan, dat is elk jaar een (glitter)steengoede line-up. Al heel erg lang kijk ik op naar Bettsie Bon Bon, voor de power en attitude die ze brengt. Daarnaast ben ik ook fan van Raven Dark Prince of Burlesque, wegens zijn onwaarschijnlijke elegantie, maar ook Dirty Martini voor haar originaliteit en sassiness en toppers als Aurora Galore, Coco Deville, Champagne Sparkles, Violet Blaze, Tronicat La Miez, Xarah Von den Vielenregen, Laurie Hagen, Reuben Kaye, …“

Lien maakt nog even tijd voor 3 buitengewone dilemma’s:

Iedereen hoort wat jij denkt of jij hoort wat iedereen denkt?
“Iedereen hoort wat ik denk, lekker makkelijk, spaart me weer wat conversaties uit en ik geraak zelf niet overprikkeld.“

Een zoete gin tonic of een sprankelende cava?
“Ik heb even in Berlijn gewoond om me te verdiepen in de wereld van burlesque en cabaret en mijn bijnaam daar was Lien Tonic, waarmee ik dit dilemma dus kan beantwoorden: gin tonic!”

Word je liever omschreven als sexy of als mooi?
“Mooi kan ook zonder sexy te zijn en sexy kan soms zonder mooi te zijn. Doe mij dus maar mooi, omdat dit ook over je karaktereigenschappen kan gaan en over hoe je met mensen omgaat.”

Trouwe lezers weten natuurlijk dat ik al eens op bezoek ging bij Lady Derrière en me zelf aan burlesque waagde. Dat zag er zo uit …

EXTRA EXTRA: Op Famme verklapt Lady Derrière trouwens een geheim dat alleen burlesque-dansers kennen.

Next week bij EHBO: Vincent… de man achter Challenge Day!

One commentAdd yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *