EHBO “closes the Gap” met Didier Appels.

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Didier Appels van Close the Gap.

didier appels close the gab ehbo

Didier Appels werkt voor Close the Gap. Grote en middelgrote ondernemingen of publieke organisaties kunnen hun gebruikt ICT-materiaal aan hen doneren. Zij zoeken vervolgens een nieuwe plek voor die spullen. Dat kunnen scholen zijn, maar ook ziekenhuizen en andere ondernemende, innovatieve en sociale projecten die meer kansen bieden aan individuen en gemeenschappen.

Wat levert jullie onderneming precies op?
“Sinds 2004 hebben we meer dan 730.000 ICT-materialen ontvangen, bijgedragen aan meer dan 5.000 projecten in meer dan 50 landen (vooral in Afrika) en meer dan 3.000.000 mensen wereldwijd een beetje vooruit geholpen. Daarnaast is Close the Gap ook de  drijvende kracht achter Worldloop waarmee we e-waste duurzaam proberen te recycleren, het Leap2-programma dat lokale ondernemers en innovatie ondersteunt en het Digital for Development platform Kindling. Die projecten dragen allemaal bij om verschillende ontwikkelingslanden te steunen.”

didier appels close the gab ehbo
Foto door Griet Hendrickx

Hoe is het idee voor Close the Gap ontstaan?
“Close the Gap is ontstaan als een studentenproject van Olivier Vanden Eynde. In het begin van de jaren 2000 was het voor bedrijven heel duur om computermateriaal op een verantwoorde manier te verwijderen. Samen met enkele andere studenten Handelsingenieur wilde Olivier dat probleem van verouderde bedrijfscomputers aanpakken, het liefst met een duurzame en sociale insteek. Daaruit groeide Close the Gap.”

Waar kom jij in het verhaal kijken?
“Als Strategic Partnerships Director ben ik verantwoordelijk voor de zakelijke kant van het verhaal. Ik ben de link met onze bestaande partners die onder meer computermateriaal doneren, maar ik ben ook een aanspreekpunt voor potentiële partners. Verder ben ik ook verantwoordelijk voor een pilootproject dat we eind 2018 in leven hebben geroepen om mobiele telefoons in te zamelen, en werk ik ook aan het uitbouwen van een lokale Hub in Kenya dat kansen voor onderwijs creëert en startende ondernemers steunt.”

Wat is je mooiste herinnering aan Close The Gap?
“We hebben al heel wat jonge startups begeleid; de energie en innovatie die we aantreffen bij zo’n starters in België en daarbuiten inspireert me altijd.”

didier appels close the gab ehbo

Didier maakte nog even tijd voor enkele buitengewone dilemma’s:

Digital detox: een week geen mails of een week niet bellen?
“Geen mails dan, ik kan niet zonder bellen.”

Gestraft worden met een wekelijkse boete of nooit meer autorijden?
“Een wekelijkse boete, want ik rijd te graag met de auto.”

Ben je liever een kwartier te laat of een half uur te vroeg?
“Half uur te vroeg: ik kan wel genieten van plots wat extra (onverwachte) tijd.”

EXTRA EXTRA: Benieuwd naar meer? Wel , op Famme kom je te weten hoe Didier bij Close The Gap terecht kwam.

Volgende week praten we met Johanna Rediers die danst… met de buik bloot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *