EHBO: Durf te vragen aan Katrin

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Katrin Derboven van Durf te vragen.

Hoe vind ik klanten voor mijn onderneming? Hoe krijg ik meer vreugde in mijn leven? Hoe vind ik mijn passie? Hoe realiseer ik mijn droom als … Hoe vind ik een balans tussen werk en familie? Hoe zorg ik voor een leeg hoofd? Katrin Derboven krijgt deze vragen voorgeschoteld als Durftevragen-coach. Zij kaatst die op haar beurt terug naar het publiek om samen naar een antwoord te zoeken of de vraagsteller te inspireren. Want hoe meer verschillende meningen, hoe meer kans op een innovatief antwoord!

Hoe ziet een Durftevragen-sessie eruit?
“Een durftevragen-sessie kent drie grote delen. Eerst maken we kennis: wie is er aanwezig? Maar ik introduceer ook durftevragen (DTV) en hoe dat ontstaan is. Dat alles doen we op een prettige manier. Nadien worden de spelregels uitgelegd: hoe stel je een goede durftevragen-vraag en hoe kan je best tips geven? Ten slotte spelen we het spel. Iemand stelt een vraag, die wordt verder uitgediept en dan deelt iedereen kennis, ervaringen, netwerktoegangen, gelezen boeken, films, … door middel van post-its die we op een flipchart kleven.”

durf te vragen katrin derboven ehbo buitengewoonanders

Wie komt er allemaal naar zo’n sessie?
“Iedereen die kan lezen en schrijven is welkom op een DTV. We hebben al sessies gedaan voor ondernemers, voor kinderen van een lagere school, mensen uit de overheid, hotel-managers en recent nog met bachelor-studenten.”

Wat is de meest bijzondere vraag die je is bijgebleven?
“Mij blijven vaak niet zozeer de vragen bij als wel de bijzondere mensen. Iedere vraag is bijzonder, maar vooral wanneer de vraagsteller er passie in steekt. Ik merk dat wij, Vlamingen, soms onze energieknop wat hoger mogen draaien, onze dromen groter mogen zien, onze vragen groter mogen stellen en meer ambitie mogen tonen. Shoot for the stars to land on the moon!”

durf te vragen katrin derboven ehbo buitengewoonanders

Kom je achteraf te weten wat de resultaten zijn van zo’n sessie?
“Af en toe kom ik mensen achteraf toevallig opnieuw tegen. Die me vertellen dan weleens dat ze door een bepaalde tip actie hebben ondernomen waardoor hun project of droom echt uit de startblokken is gekomen. Als een ondernemer zo enkele belangrijke stappen vooruit heeft kunnen zetten of enkele jongeren me vertellen dat ze door de tips van DTV een tijdje door Europa zijn getrokken doet me dat veel plezier.”

Heb je een trucje om je publiek op gang te krijgen als de brainstorm stilvalt?
“Vooral zelf doen wat ik bij het publiek wil zien: veel energie geven, out-of-the-box denken, het eens over een compleet andere boeg gooien, … Maar soms ook even een moment van rust inlassen om te voelen of er nog effectief energie aanwezig is. De post-its met daarop de suggesties om de vraag op te lossen kleven we op een flip-chart. Soms staat die binnen de kortste keren vol, soms is het hard werken om er een tiental te krijgen. Het hangt ook wat af van hoe concreet de vraag is. Hoe concreter de vraag, hoe meer tips je krijgt.”

Bekijk hier de Ted Talk ( https://youtu.be/n97QPeOhhmg) van Katrin.

Katrin maakte snel nog even tijd voor een buitengewoon dilemma:

Zou je liever een Nobelprijs winnen of een Olympische medaille?
“Ikzelf zou liefst de Nobelprijs willen winnen. Ik had ooit zelfs een poster met alle winnaars van de Nobelprijs van Literatuur. Je mag me gerust een nerd noemen op dat gebied (lacht).”

 Welke naam kies je voor je zoon: Frits of Harry?
“Liever een dochter Pamela!”

EXTRA EXTRA: Wil je weten welke tips Katrin heeft voor ouders om het huishouden gesmeerd te doen lopen? Dat lees je op Famme.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *