EHBO: Na een zware ziekte jaagde Joke haar droom na.

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Joke van Studijoke.be.

Na een paar zware operaties én een spoedoperatie in verband met endometriose besloot Joke om 100% te gaan voor haar ‘uit de hand gelopen hobby’. Kort daarvoor was ze Studijoke.be begonnen in bijberoep toen haar ziekte haar deed beseffen dat ze haar passie achterna moest gaan.

studijoke joke ehbo famme

Kun je kort uitleggen hoe Studijoke is ontstaan?
“Studijoke is in eerste instantie ontstaan door een uit de hand gelopen hobby. Ik ontwierp al geboortekaartjes voor familie en vrienden. Dat werd al snel uitgebreid naar vrienden van vrienden en plots kreeg ik ook aanvragen van onbekenden. Ik vond dat het tijd was om mijn hobby ‘officieel’ te maken en ik startte in bijberoep. De avond voor mijn spoedoperatie had ik mezelf beloofd 100% voor Studijoke te gaan wanneer ik terug beter zou zijn. Door mijn ziekte en de herstelperiode had ik de tijd om heel goed na te denken wat ik echt graag deed. En dat was ontwerpen en creatief bezig zijn. Tussen het rusten door maakte ik mijn eigen eerste ontwerpen van postkaarten. De aanzet was gegeven om een webshop te starten met zelf ontworpen kaartjes. Naast de webshop ben ik terug fulltime gestart met werken. Dit was fysiek heel erg zwaar voor mij, want mijn gezondheid was er slecht aan toe. Maar ik had een huis af te betalen. In die periode zag mijn vriend samen een toekomst niet meer zitten en stond het huis al snel te koop. Een job waar ik niet bepaald gelukkig van werd, mijn huis dat niet meer mijn thuis was, mijn gezondheid die er slecht aan toe was. Dit leven had ik nooit verwacht op mijn 28ste… Tijd om mijn leven van nul terug op te bouwen gelijk ik het graag zelf wilde. Alleen nog maar dingen doen waar ik écht gelukkig van zou worden. Mijn job heb ik opgezegd, ik ben verhuisd van Hasselt naar Bocholt (terug dicht bij mijn familie). Studijoke verder uitbouwen was, naast uitrusten, mijn hoofddoel en was het lichtpuntje in mijn leven. En zo is Studijoke geboren. Ik denk dat ik zonder al deze tegenslagen nooit de kracht zouhebben gehad om mijn dromen waar te maken.”

studijoke joke ehbo famme

Wat kunnen mensen zoal vinden in de webshop van StudiJoke?
“Mijn eigen ontwerpen van papierwaren en bijzondere geschenken. Zo vind je er unieke kraskaarten in verschillende thema’s, een box met leuke spreuken, zelfgemaakte sleutel-hangers en juwelen met een mooie boodschap of een leuke vraag. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een volledige serie invul/foto-boeken met bijpassende washi-tape, patroontjes, stickers,… Deze zullen in de thema’s, zwangerschap, geboorte en huwelijk zijn. Momenteel ben ik nog bezig met ontwerpen. Maar ik kijk er al naar uit om de project te kunnen lanceren. Ook geef ik creatieve workshops voor kinderen en volwassenen.”

studijoke joke ehbo famme

Waar haal jij de meeste inspiratie vandaan?
“Uit dagelijkse dingen. Ik probeer iedere dag in de natuur te gaan wandelen en wanneer ik op vakantie ga kom ik ook altijd weer thuis boordevol leuke ideeën en nieuwe energie. Ik haal ook heel veel inspiratie uit gesprekken met mijn klanten. Zij brengen mij steeds weer op nieuwe en leuke ideeën. Ik probeer mijn volgers op Facebook ook vaak te betrekken. Wanneer ik twijfel over een bepaald ontwerp vraag ik hun mening. Zij zijn uiteindelijk ook mijn klanten. Zo is de titel van de box ‘spreuken om alles op te leuken’ een idee van een klant. Ik ben mijn enthousiaste volgers ook heel erg dankbaar voor hun hulp en meningen. Zij helpen mij om Studijoke naar een hoger niveau te tillen.”

studijoke joke ehbo famme

Wat kunnen mensen verwachten tijdens jouw workshops?
“De workshops zijn in eerste plaats heel gezellig. Een moment om volledig tot rust te komen en creatief bezig te zijn. Je leert nieuwe technieken op een simpele en leuke manier. Mijn workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Ook voor de minder creatieve personen. Mijn klanten gaan altijd naar buiten met prachtige resultaten. Iedereen is steeds verwonderd van zijn eigen resultaten, die reacties maken mij steeds opnieuw blij.”

Wat is de leukste reactie die je ooit hebt ontvangen van een klant of tijdens een workshop?
“Moeilijk om er eentje uit te pikken, ik ben met iedere positieve reactie blij. Er is een reactie van een vriendin die ik nooit zal vergeten, ze zei eens: “Wow Joke, toen je begon met Studijoke had ik echt nooit gedacht dat zoiets kon slagen, maar je doet het toch maar!”.

Wat is het leukste aan het ondernemerschap?
“Zoveel. Je wordt gedwongen om te werken aan jezelf, jezelf verder te ontwikkelen. Aangezien ik graag bijleer is dit natuurlijk een pluspunt. Gewoon doen wat je graag doet en zelf beslissen wat je doet. Dat maakt het ondernemen voor mij geweldig.”

Wat vind je moeilijk aan het ondernemen?
“Wat voor mij soms moeilijk is, is om zelf beslissingen te nemen, over ALLES. Als eeuwige twijfelaar is dat niet altijd even gemakkelijk. Het minder leuke is natuurlijk dat je op het begin van de maand niet weet wat je op het einde van de maand gaat overhouden. Maar ik merk wel dat ik hieraan begin te wennen.”

Wat zou je willen zeggen tegen jonge vrouwelijke ondernemers die nog twijfelen om voor zichzelf te starten?
“Geloof in jezelf, negeer al die negatieve stemmetjes in je hoofd. Weet dat die nooit gaan verdwijnen, maar je leert ermee omgaan. Heb geen schrik om te falen. Door niet te starten faal je al op voorhand, dus ga er gewoon voor. Laat je niet leiden door wat anderen zeggen en vinden. Ga op zoek naar wat je zelf graag wilt, en volg je hart. Ik heb eerst ziek moeten worden voor ik naar mezelf luisterde. Maar wacht daar niet op, maak je dromen waar vandaag en herhaal dat morgen.”

Iets leuks bestellen voor jezelf of iemand anders? Studijoke

Joke maakte nog even tijd voor enkele buitengewone dilemma’s:

Wisselen van leven met je dubbelgangster of wisselen van geslacht?
Moeilijk, ik ben blij met wie ik nu ben. Maar door het leven gaan als man lijkt me zoveel makkelijker. Dan had ik al geen last van de rotziekte endometriose, je kan gewoon overal staand plassen, je bent sterker en de mode verandert niet ieder jaar 🙂 Het leven zou een stuk simpeler zijn, haha.

Een hete zomer of een barkoude winter?
Zolang er zon is en het regent niet is het voor mij allemaal goed. Ik hou van de sneeuw en skiën en geniet ook van de warmte in de zomer. Kiezen kan ik eigenlijk niet …

EXTRA EXTRA: Op Famme vertelt Joke waar ze het meest trots op is wat ze met Studijoke heeft bereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *