Wij gingen garnalen vissen op de Waddenzee

Op de garnalenboot in Texel

Neem twee doorgewinterde vissersmannen, een grote garnalenboot en twee enthousiaste kids en je krijgt een geweldige uitstap op zee. Garnalen vissen op de Waddenzee. Echt een toffe ervaring!

Bij vertrek in de ochtend was het nog koud en toch waren onze kids niet meer te houden. Ze wouden maar één ding. Uit de auto springen en de boot op! Eenmaal op de boot, lopen ze resoluut naar het voordek. Daar is het uitzicht heel mooi en kunnen ze alles goed zien. Warme jas aan, kap op en genieten maar.

Al snel wordt ons duidelijk dat dit één van de populairste uitstappen is op Texel. Een trip voor alle leeftijden, maar vooral voor gezinnen met kinderen. Wij trokken er naartoe eind augustus wat het rustig maakte op de boot. Wij hadden bijna het rijk voor ons alleen. Eens we begonnen uit te varen, nam de schipper het woord. Enthousiast en vol humor vertelt hij over ‘zijn Waddenzee’, over ‘zijn boot’ en wat er allemaal te zien is. De kinderen kunnen het goed volgen en luisteren aandachtig. De kapitein blijkt dan ook een ware entertainer te zijn, vertelt leuke anekdotes en voelt zijn publiek goed aan. In alle talen 🙂

En dan wordt het tijd om de visnetten te laten zakken. De kapitein vertelt ons dat de netten over de zeebodem slepen en dat de garnalen, die in het zand zitten, daarvan schrikken en van de bodem ‘opspringen’. Daardoor komen ze in de netten terecht. En hij krijgt meteen gelijk want bij het eerste maal ophijsen van de netten is de vangst enorm. De netten worden geledigd en de visser haalt de ene na andere vis uit de vangst en vertel met veel humor wat voor vis het is.

Maar dan is het tijd voor het echte werk. De vis wordt gesorteerd, garnalen gaan in de kookpot en de andere vissen worden in grote bakken gestoken. En dan wordt er om de hulp van de kids gevraagd. Zij mogen de vissen eruit pakken en terug gooien in de zee. Nox en Fienna vinden het geweldig. Als de bak met te kleine vis leeg is, is de volgende bak aan de beurt. Krabben, zeesterren, inktvissen,…  alles wordt met veel enthousiasme door de kinderen terug in de zee gegooid.

Terug naar de garnalen. Na het koken mogen we ze pellen, proeven en nadien zelfs uitdelen want iedereen krijgt een zakje mee.

Onze drie buitengewone redenen om te gaan garnaalvissen op Tewel:

  1. Wat een leuk avontuur. Voor jong en oud. Je mag namelijk zelf aan de slag waardoor je je een echte visser waant.
  2. Het is erg leerzaam. De vissers geven uitleg bij de vangst , wat er nog leeft in de zee en welke obstakels zij ondervinden.
  3. En garnalen met liefde gevangen… dat smaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *