In 5 stappen van vijver tot zwembad

Vijver wordt omgebouwd tot zwembad

“Hoe geweldig gedaan! Komt er een blogpost over?”. Ik moet zeggen, niet meteen een vraag die ik verwachtte op mijn Instagram stories. Tot er een tweede verzoekje kwam. “Ik wil ook zoiets thuis. Hoe heeft hij het gedaan?” Maar eigenlijk hebben ze gelijk. Mijn ventje heeft dat buitengewoon goed gedaan. In een tijdspanne van amper twee maanden toverde hij onze oude vijver om tot een waar zwemparadijs. Hoe? Ik laat hem graag zelf aan het woord.

“Twaalf koien telde onze vijver tot er een ziekte losbarstte en ze één voor één stierven. Wat ooit een kleurrijke waterpartij was, werd al snel in onze ogen een nutteloze put. Als sportman had ik al langer het idee om een zwembad aan te leggen met een tegenstroom om te sporten en fit te blijven maar dat bleef voorlopig bij dromen. Tot die bewuste dag dus… En na één bezoek aan Batibouw wist ik het zeker. We toveren de vijver, die al volledig uit beton bestond, om tot een leuk zwembad.”

STAP 1: Vijver afbreken

Ik pompte de vijver leeg, verwijderde al de stenen in en rondom de vijver en begon de folie weg te halen alsook de isolatie. Dat waren vooral dagen van isolatie wegscheppen, restjes wegschrapen en alles egaliseren.  Na afloop zette ik de omzet van het zwembad uit en groef ik nog extra ligruimte bij.

STAP 2: Metselwerk

De volgende stap was het metselwerk. Muren werden bijgebouwd en alles werd tot op één hoogte gebracht. In het nieuwe stuk, het lig- en staan gedeelte rondom, legde ik netten en spoot ik op met beton. Het metselwerk eindigde ik met het creëren van een trapje. Tijdens die betonwerken maakte ik ook de nodige gaten en uitsparingen voor de skimmer, de in- en uitlaten voor het water, verlichting en tegenstroom. Laatste stap was alle muren en vloeren bezetten.

STAP 3: Keuze van materiaal

Je hebt verschillende mogelijkheden qua materialen. Je kan kiezen voor folie, beton of  polyester. Dus laat je goed adviseren. Ik ging op advies bij Polyvijvers en koos voor polyester. Waarom polyester? Dit systeem is volledig naadloos, zelf te leggen en voelt prettig aan de voeten en handen.

STAP 4: Polyester

De eerste laag is een primer die voor een goede hechting zorgt tussen de polyester en de beton. Wanneer je de hechthars 24u hebt laten drogen, kan je de glasvezeldoek aanbrengen, opnieuw harsen en afwerken met de topcoating in de gewenste kleur. Laat de topcoat vervolgens 5 dagen uitharden. Zorg dat in die tijd geen water op de topcoat terechtkomt, dit kan verkleuringen veroorzaken. Nadien kan het zwembad gevuld & in gebruik genomen worden.

Belangrijke tips:
1. Bescherm de bouwplaats tegen regen en breng alle polyesterlagen aan in de schaduw.
2. Heb geduld! Bij het vullen van het zwembad ziet het water eerst groen. Laat de zoutelektrolyse zijn werk doen. Voordelen: geen hinderende geur zoals chloor, niet zo agressief voor huid en haar, geen prikkende ogen en het maakt het water niet alleen helder maar ook zacht.

STAP 5: Afwerking

Na de polyester kan de afwerking maar vooral het genot beginnen.

Dus… bommetje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *