EHBO gaat de Challenge aan

Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Vincent van Challenge day!

vincent challenge day buitengewoonanders ehbo

Challenge Day is een dag vol beweging, spelletjes, praatrondes en emotie waarin er sterk rond bewustzijn, gelijkheid en herkenbaarheid wordt gewerkt. Vincent begeleidt deze dagen sinds drie jaar als Challenge Day leader. De jongste deelnemers zijn 13 en de oudste die ooit deelnam was 99 jaar. Je kunt dus wel spreken van een workshop die geschikt is voor iedereen.

Challenge Day, dat klinkt als een dag vol uitdagingen?
“Challenge Day is een multi-sociale emotionele workshop die van oorsprong gericht was op jongeren. Het doel was (en is dat grotendeels nog steeds) om pestgedrag in het onderwijs een halt toe te roepen. Inmiddels brengen de workshops veel meer teweeg en pakken we gevoelens als eenzaamheid, racisme, maar ook slechte communicatiestijlen in bedrijven en scholen aan. De workshops worden ook afgestemd op de behoeftes van de opdrachtgever. Het mooie van zo’n dag is dat je ziet dat de verbinding tussen mensen terug wordt gebracht. Of dat nu klasgenoten zijn of collega’s. Wij zeggen “Give us one day and we will change your life”.

Waar haal je de meeste voldoening uit?
“Als ik op het einde van de dag bij mensen een bewustwording zie optreden. Een verandering in mensen die ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. Als mensen “Sorry” tegen elkaar beginnen te zeggen, of elkaar bedanken. Dan heb ik mijn job goed gedaan. Soms is het zo emotioneel en hebben deelnemers zo’n heftige verhalen dat het zwaar is om je deelnemers achter te laten. Dan wil je meer kunnen doen maar daar ben je als leader beperkt in. Maar je hebt wél een opening gemaakt. De docenten of begeleiders zijn degenen die de opvolging moeten geven, waar wij ze ook mee helpen in de vorm van lespakketten en tools die we ze aanleren. Bovendien neem ik na de workshop contact op met de school of organisatie en vraag ik altijd hoe het met die ene persoon gaat die het toen extra zwaar had.”

Zijn jullie momenteel op zoek naar nieuwe leaders?
“Op dit moment zijn we niet actief op zoek naar nieuwe leaders. Vrijwilligers zijn wel altijd welkom om te helpen de workshops te begeleiden. Om te zorgen dat alles op die dag volgens de juiste (veiligheids)procedures verloopt en de mensen in groepen van vijf te begeleiden.”
Meer informatie vind je op Challenge Day Belgium

Vincent maakte nog even tijd voor 2 buitengewone dilemma’s:

Heb je liever een romantische partner of eentje met humor?
“Het liefste allebei, maar ik ben een hopeloze romanticus dus ik kies romantisch.”

Kies je voor een kerst of een romantische valentijn?
“100 procent kerst. En die hoeft niet eens wit te zijn. Wij pakken elk jaar flink uit samen met onze dochters en familie. Zalig vind ik dat!”

EXTRA EXTRA: Waarom koos Vincent ervoor koos om Challenge Day leader te worden? Je leest het nu op Famme!

Next week bij EHBO: Ariane Van Houdt, founder van het kledingmerk Little Trouble

One commentAdd yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *