Gastblog: Diep in de zee met Lelie de zeemeermin.

Verhalen over zeemeerminnen vind je terug in elk kinderboek. Prachtige sprookjesachtige wezens waar alle kleine meisjes over dromen. Zo ook die van mij. Haar verwondering was dan ook groot als ik haar vertelde dat zeemeerminnen bestaan en ik ook een echte heb gevonden.

Toen ik op social media in contact kwam met Lieke Knoops was ik meteen onder de indruk van haar Buitengewone tweede persoonlijkheid: Lelie de zeemeermin. Wat begon als een droom, liep al snel uit de hand. Tegenwoordig is ze professioneel zeemeermin en kan je haar inhuren voor events zoals verjaardagsfeestjes of openingen. Een unieke buitengewone beleving waar ik meer over wou weten. Om helemaal in de sfeer te komen en haar beter te leren kennen , besloten we om het interview af te nemen diep in … het zwembad en als twee echte zeemeerminnen.

Duik mee in haar fantastische wereld en geniet van dit buitengewoon verhaal!

Lelie, wanneer is je fascinatie voor zeemeerminnen ontstaan?

Als kind heb ik iets te veel naar de kleine zeemeermin gekeken denk ik. Ik ben dan ook een echte waterrat! Als kind zwom ik ook steeds als een zeemeermin en ik speelde met mijn barbies op de bodem van het zwembad. Als ik water zie, dan duik ik erin.

Wanneer was het moment daar dat je besloot om zelf een zeemeermin te worden?

Ik heb een aantal jaren geleden een monovin gekocht (1 grote flipper), om mezelf daar de techniek mee te leren. Ondertussen ben ik er nu een 4-tal jaar mee bezig. Ik heb het veel te lang uitgesteld omdat ik stiekem een beetje perfectionistisch ben (selectief perfectionist), en ik wil het dan direct heel goed doen, en het mooiste kostuum hebben,… Dus dat heeft mij wel wat tegen gehouden.

Hoe ben jij aan jouw zeemeermin naam gekomen?

Lelie is al heel erg lang mijn bijnaam omdat ik heel erg van bloemen hou. Het leek me dan leuk om op die manier mijn bijnaam in mijn zeemeerminnenbedrijf te verwerken.

Belangrijker nog: waar koop je zo’n outfit?

Er zijn verschillende artiesten waar je een outfit kan kopen, sommige noemen ze zelfs protheses. Maar ik heb uit budgettaire redenen besloten om zelf een staart en topje te maken want zo’n staart kan al snel minimum 3000 € kosten. Mijn huidige staart en topje zijn gemaakt van silicone die ook voor protheses gebruikt worden. Ik heb een half jaar aan mijn staart gewerkt. Ondertussen maak ik zelf ook staarten en topjes op bestelling. Als je zelf ook een zeemeermin wilt worden kan je in mijn shop A Splash of Magic (http://bit.ly/2fB4GKB) op zoek gaan naar de ideale outfit.

Krijg je nooit rare blikken als je spreekt over het mermaiding of als je zwemt in een zwembad?

Er zijn meestal maar 2 reacties, reactie 1: Wauw, dat is super cool, zalig,….

Reactie 2: ‘Die denkt dat ze een zeemeermin is? Steek ze maar snel in het gesticht’. Het is een beetje ‘you love it or you hate it’. Gelukkig kom ik meer mensen tegen die het leuk vinden dan dat er tegen kom die mij in een gesticht willen steken.

In Beringen is er sinds vorig jaar een zeemeerminnenschool. Heb jij ooit een opleiding gevolgd?

Ik ben onderdeel van die zeemeerminnenschool :). Samen met 4 andere zeemeerminnen hebben we samen met Todi de opleiding in elkaar gestoken. Maar om echt op de vraag terug te komen, nee ik heb geen opleiding gevolgd. Ik heb heel veel naar youtube gekeken om de slag goed te oefenen, al moet ik zeggen dat het voor mij redelijk natuurlijk aanvoelt. En dus veel oefenen-oefenen-oefenen.

En dan de vraag waar we allen nieuwsgierig naar zijn. Hoe lang kun jij jouw adem in houden?

Op dit moment kan ik ongeveer een minuut mijn adem inhouden. Maar veel is afhankelijk van het moment zelf, te zwaar eten is bijvoorbeeld al nefast, stress is ook een grote factor,… En het is een groot verschil als je stil op de grond van zwembad ligt of als je zwemt terwijl je je adem inhoudt. Omdat ik graag nog langer onder water wil blijven volg ik nu een opleiding vrijduiken. Dat is een opleiding die gaat om duiken zonder flessen. We trainen uiteindelijk tot 40 meter diep. Dat is best zot! Dus we zullen zien hoe diep ik ooit geraak, voor mij is het langer onder blijven vooral belangrijk. Ik train mee met Centrum ter Verspreiding van de Duiksport in Antwerpen (www.cvdduikclub.be/vrijduiken)

Hoe efficiënt is de vin als work-out instrument?

Het is heel erg efficiënt. Er wordt beweerd dat je tot 1000 calorieën per uur kan verbranden. Dat vind ik een beetje overdreven, maar het zullen er wel veel zijn. Iedere keer als ik gezwommen heb zie ik toch dat ik wat meer buikspieren heb. Je gebruikt vooral je core, maar door de weerstand van het water krijgt heel je lichaam een workout.

Wat zijn jouw dromen als zeemeermin in de toekomst?

Mijn grote droom is om eens een seizoen lang straattheater festivals af te schuimen met een voorstelling over een zeemeermin, waarbij de zeemeermin en een mobiele tank zwemt. Zo’n tank is erg duur, dus als er investeerders zich willen melden 😉 Dan mag dat altijd.

Laatste vraag: Heb jij tips voor de lezers die ook wel eens mermaiding willen proberen?

Ik zou zeggen, kijk belachelijk veel filmpjes op youtube, en begin de oefenen met 2 aparte vinnen. Als je dan even in paniek geraakt, dan kan je snel je voeten neerzetten. Probeer jezelf ook regelmatig te filmen om zo je vooruitgang te zien, en meld je aan bij Todi voor de opleiding. Of neem een opleiding vrijduiken, het is echt zot om te zien hoe snel je vooruit gaat.

Lieke, alvast bedankt voor de buitengewone ervaring. Als zeemeermin voelde ik mij vrouwelijk, elegant en zelfs sexy! Hoe crazy dat voor sommige ook mag klinken. Bedankt!

Links:

Facebook: https://www.facebook.com/MermaidLelie/

mermaid instagram: https://www.instagram.com/mermaid_lelie/

A splash of magic instagram: https://www.instagram.com/a_splash_of_magic/

Website: asplashofmagic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *