Gastblog: lady of Burlesque Elina Derrière

 

Tegen ondeugende fun met een laagje glitter en veren zeg ik geen neen. Dus trok ik op les bij Lien Dereere , een jonge en fantastische Burlesque performer, producer en lerares. Ik waande mij in een wereld vol glitter en glamour maar wel eentje waar je als vrouw jezelf kan ontplooien, ongeacht je leeftijd, je vorm en je maten. Voorkennis had ik niet nodig. Zij leerde mij de basics van het showgirl strippen en werd omgetoverd tot een ware diva! I teased and pleased. I became a showgirl.

Tijd voor een interview met de lady Elina Derrière zelf, Lien Dereere.

Leg even uit: wat is Burlesque?
Het is retro-entertainment, een combinatie van humor, show, cabaret en striptease, met een rijke geschiedenis. Natuurlijk met de nodige dosis glamour. Bij de burlesque striptease ligt de nadruk vooral op de ‘tease’, meer nog dan op de ‘strip’. Veel heeft dus te maken met je ‘attitude’, je diva gehalte. Het is een verleidingsspel, dat heel smaakvol blijft. Je kan burlesque een beetje vergelijken met wat je ziet in de Moulin Rouge in Parijs: veel show, mooie kostuums, veren en glitters, en een beetje bloot.

Wat is de reden dat je ooit begonnen bent met Burlesque?
Retro heeft me al altijd geïnteresseerd en ik heb vroeger nog theater gedaan. Maar ik was eigenlijk op zoek naar iets bijzonders. En zo heb ik burlesque ontdekt. Ik heb een aantal lessen gevolgd in het buitenland en ik merkte dat burlesque voor mij heel bevrijdend aanvoelde. Je zag er vrouwen in alle vormen, kleuren en gewichten. En ze werden op podium ook aanvaard en toegejuicht. Die eigenschap van de burlesque familie vind ik prachtig en wilde ik ook in België gaan verspreiden. Daarom heb ik mijn bedrijfje Bruges’ Burlesque opgericht.

Waar komt de inspiratie voor Burlesque vandaan?
Inspiratie voor burlesque komt van overal. Het is vooral een vieren van het vrouw zijn, van het laten zien van je innerlijke diva. Als je kijkt naar de performances kan inspiratie van overal komen: een interessante figuur uit de geschiedenis zoals Mata Hari bijvoorbeeld, of een prachtig lied dat je raakt, of iemand laat zich inspireren door de quote ‘always the bridesmaid, never the bride’, en brengt een hilarische act met een meterslange sluier. Soms begint het bij een kostuum, soms bij een thema, soms bij een lied.

Waar komt je artiesten naam ‘Lady Elina Derrière’ vandaan?
Een artiesten naam, zoals we er ook eentje voor jou hebben gezocht, dient altijd een beetje te verwijzen naar jezelf, maar ook naar je alter ego, wie wil je zijn op het podium? ‘Zij’ mag veel meer dan je ‘gewone’ zelf mag. Bij mij lijkt de Elina beetje op Lien. En buitenlandse artiesten zagen mijn echte familienaam Dereere aan voor Derrière, en ook dat is blijven hangen, te meer omdat ik wel wat behind heb om mee te shaken (lacht). En de Lady, dat was omdat ik graag vrouwelijker wilde zijn, en meer elegant, toen ik ruim 5 jaar geleden begon met burlesque.

Wat betekent Burlesque voor jou?
Burlesque betekent natuurlijk veel voor mij. Ik heb zelf een hele weg afgelegd dankzij burlesque. En ik zie nu al 5 jaar vrouwen van alle slag en soort en wat mij opvalt is hoeveel beperkingen wij onszelf opleggen (geen te opvallende lipstick om niet op te vallen, geen te kort kleedje om nog serieus genomen te worden). En ook hoeveel commentaar wij geven op andere vrouwen, hoe snel wij een mening klaar hebben over hun look, kledij, gewicht, make up… En binnen de wereld van de burlesque valt dit een beetje weg, en dat is ook volledig mijn betrachting: vrouwen die andere vrouwen aanmoedigen, toejuichen, nafluiten. Dit is bevrijdend en prachtig.

Wat is je ambitie nog met ‘Bruges Burlesque’?
Wel, de naam Bruges’ Burlesque is natuurlijk wat misleidend, want ik gaf al les in Brugge, Gent, Kortrijk en Berlijn. En ook shows zijn er over gans Vlaanderen. Ik begin in elke stad waar ik terecht kom met burlesque, en nu woon ik sinds januari 2017 in Aalst, dus mijn volgende stap is daar ook proberen te starten met workshops en lessen. Naast de groepslessen wil ik nu ook een meer persoonlijke aanpak proberen en privélessen aanbieden aan dames. Met een minimum van 2u per persoon. In deze lessen gaan we, net als in de groepslessen overigens, op zoek naar diva attitude, een artiestennaam en alter ego, en leren we de basistechnieken aan van de burlesque striptease. Jij bent de eerste persoon die heeft mogen proeven van mijn nieuwe privé-lessen burlesque, hopelijk is het je bevallen 😉  

Helemaal. Dus dames, zijn jullie klaar om de echte Diva in jou te ontdekken?

Praktisch:
Lien Dereere aka lady Elina Derrière
http://www.brugesburlesque.be/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *