EHBO: Veerle Malschaert deelt, geeft en stelt zicht bloot!
Voor de Famme rubriek EHBO – Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen – ga ik elke week op zoek naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewoon levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Veerle Malschaert die met haar nieuwe show ‘Deel mij’ heel Vlaanderen doortrekt.
Als comédienne baant Veerle Malschaert zich een weg door de vooral mannelijke comedy-wereld. Dat doet ze met verve, zo ook in haar nieuwste show ‘Deel mij’ waarin ze eenzaamheid bespreekbaar maakt. Wij spraken haar over het hoe en wat van haar dagelijkse leven, dat niet zo alledaags blijkt te zijn.
Hoe ziet een gewone werkdag er voor jou uit?
“Een gewone werkdag bestaat niet voor mij. Mijn werk stopt ook nooit: zelfs als ik bijna in slaap val kan ik ineens een inval voor een nieuwe show krijgen. Die wil ik dan per se nog opschrijven. Het moederschap op zich is al tragikomisch. Verder kan een werkdag gaan van helemaal alleen achter mijn laptop liggen wroeten naar tekst tot repeteren met een coach, kostuums passen voor een nieuwe productie waar ik holderdebolder onverwachts in meespeel, interviews geven of aanvragen van optredens beantwoorden. En dan ’s avonds zelf een onewomanshow spelen of mijn kinderen gaan ophalen en naar hun verhalen luisteren – wat al een show op zichzelf is (lacht).”
Heb je collega’s, vrienden of concurrenten in de comedy-wereld?
“Dat is heel moeilijk voor mij, omdat ik sowieso altijd al een buitenbeentje ben tussen de mannen. Ik ben geen lid van de ‘piemelclub’. Maar ik zeg dat al lachend, het is niet dat ik daar iets tegen heb. Maar het maakt me wel een buitenbeentje. Ik bekijk anderen nooit als concurrentie, daar word je alleen maar ongelukkig van. In de comedy-wereld hebben vrouwen die neiging soms wel, omdat ze met minder zijn. Vaak worden ze bekeken met in het achterhoofd: oei, we hebben al een vrouw in onze line-up, dan gaan we er geen andere meer boeken. Dan is een comédienne grotere concurrentie dan een mannelijke comedian. Maar ik wil daar niet aan meedoen: ieder doet zijn ding.”
Haal je veel inspiratie uit het moederschap?
“Daar haal ik absoluut veel inspiratie uit. Dat kan ook niet anders omdat het zoveel van mijn tijd vraagt, zeker als alleenstaande moeder. Ik ben iemand die alles extreem doorleef en van daaruit bijna als een survivalkit humor in mijn leven steek. Ik analyseer bijna alles wat mij gebeurt: wat mij pijn doet, waar ik blij van word, … Dat wordt dan de basis van mijn show en daar hebben mensen blijkbaar heel veel aan. Niet elke show gaat trouwens over mijn ervaringen als moeder, maar op de een of andere manier sluipen mijn kinderen er altijd wel ergens in omdat ze zo’n groot deel van mijn leven zijn. Logisch, want het moederschap op zich is al tragikomisch.”
Kun je een quote met ons delen van je nieuwe show?
“Ik sta hier om mij te delen, jullie krijgen allemaal een stukje. Er is genoeg Veerle Malschaert voor iedereen.” Of “Kunnen jullie mij wat vriendschap teruggeven in plaats van applaus vandaag?”
Wat is jouw pitch om mensen naar ‘Deel mij’ te krijgen?
“Kom vooral zelf kijken, dan ben je overtuigd. Je gaat huilen van het lachen, dat heb ik al bij veel mensen gezien. Het is een lach die dieper gaat dan gewoon entertainment. ‘Deel mij’ is herkenbaar en die herkenbaarheid maakt het grappig. Zelfs als het over ernstige thema’s en taboe’s gaat.”
Wanneer ga je met een glimlach op je gezicht naar huis na een optreden, omdat het een perfecte performance was?
“De lat ligt nogal hoog bij mij. Ik ben niet altijd tevreden. Maar voor mij is een avond perfect als ik voel dat ik mijn publiek kon bereiken op alle lagen: doen bulderlachen van het meest onnozele detail tot de diepste ontroering. Ik stap niet het podium op met het idee dat alles om te lachen moet zijn, ik wil even goed ontroeren. Alles hangt af van de energie tussen het publiek en mij. Als ik het podium afwandel met het idee dat we hier allemaal samen waren en dat ik iedere snaar bij mijn publiek heb geraakt, ben ik tevreden.”
Heb je ook een trukendoos als de mensen niet lachen?
“Ik kan vooral alles goed relativeren. Ik stap niet het podium op met het idee dat alles om te lachen moet zijn, ik wil even goed ontroeren. Ik kan geen konijn uit mijn hoed toveren wanneer een publiek stijver is dan gewoonlijk. Het blijft voortdurend zoeken naar de juiste energie, door dieper in te gaan op bepaalde fragmenten en minder lang stil te staan bij andere.”
Veerle maakte nog even tijd voor enkele buitengewone dilemma’s:
Wil je liever mensen choqueren of mensen aan het denken zetten?
“Zeker mensen aan het denken zetten. Blijkbaar choqueer ik soms, zeker vroeger, maar dat is nooit mijn doel. Ik heb geen angst voor taboe’s, maar probeer ze wel op de juiste manier te brengen: met veel warmte en liefde. Uitlachen is de makkelijkste vorm van comedy, maar die laat ik altijd links liggen.”
Wil je liever leren zwemmen als een zeemeermin of te voet naar Compostella?
“Te voet naar Compostella, want onder water zijn er geen mensen. Te voet kan ik avonturen beleven met andere mensen. Of kan ik al zwemmend naar Compostella gaan met andere mensen?”
EXTRA EXTRA: Benieuwd naar de nieuwe show van Veerle Malschaert? Neem dan zeker een kijkje naar de speeldata om te zien waar ze bij jou in de buurt komt. En haar grappigste anekdote over het moederschap vind je op Famme.
Volgende week praten we met Didier van Close The Gap, een vzw die op geheel eigen wijze de armoede in Afrika bestrijdt.
- Posted by Mariska Blommaert
- On 2019-02-10
- 0 Comment
0 Comments